7 supertips om effectief te netwerken met resultaat!

Word jij moe van al dat netwerken? Grote kans dat je je in een netwerk begeeft waar niet je doelgroep zit en dat je niet effectief genoeg aan het werk gaat tijdens een bijeenkomst. Netwerken is gewoon werken en werken doe je met een bepaald doel namelijk potentiële klanten ontmoeten.

Voor mij is netwerken ontzettend belangrijk. Mijn missie is zoveel mogelijk ambitieuze vrouwelijke ondernemers die het lastig vinden zichzelf te presenteren en positioneren te helpen met het vergroten van hun zichtbaarheid. Want als je niet zichtbaar bent vinden je klanten je simpelweg niet.

Ik help ze met het verder opbouwen van een geweldig bedrijf én zich zo te kleden, dat ze hun professionaliteit zichtbaar uitdragen in een stijl die helemaal bij ze past.

Potentiële klanten willen mij ZIEN en dat kan zowel online als offline. En dat geldt voor iedere ondernemer, je moet zichtbaar zijn!

Ik spreek regelmatig vrouwen die het gewoon eng vinden om te netwerken en daardoor bijeenkomsten vermijden. Het is ook lastig om zo ergens binnen te stappen waar je soms niemand kent.

Zelf ben ik ook over die drempel heen gegaan. En geloof me, hoe meer je netwerkt hoe meer het went en sterker nog, hoe leuker het wordt.

Om mijn zichtbaarheid te vergroten werd ik ook lid van diverse clubs.

Een ervan was een breakfastclub. 3 jaar lang ontbeet ik wekelijks met een club ondernemers tussen 7:00 uur en 8.30 uur. Supervroeg natuurlijk, maar eenmaal thuisgekomen barstte ik van energie, had ik de leukste gesprekken gehad met ondernemers en ging ik gemotiveerd en geïnspireerd aan het werk.

In die periode werd ik gevraagd om in het bestuur plaats te nemen en voorzitter te worden en ook dat vond ik spannend. Ik weet nog goed dat ik me afvroeg of ik dat wel kon. Ik deelde m’n onzekerheid met andere ondernemers en die zeiden; als er iemand voorzitter kan zijn ben jij het!  Ik ging de uitdaging aan, presenteerde me wekelijks en sprak regelmatig tijdens grote bijeenkomsten.

Als voorbeeld kijk ik graag naar tv presentatoren. Als eerste scan ik natuurlijk ALTIJD wat ze aan hebben. Maar ook hoe ze zich presenteren. Mooie voorbeelden vind ik Annechien van Steenhuizen en Linda de Mol.

Ik heb zoveel geleerd van m’n voorzitterschap. Kreeg steeds meer zelfvertrouwen in presenteren. Mijn marketingboodschap kon ik dromen en werd steeds helderder en m’n zichtbaarheid werd steeds groter. Het leverde klanten op, ik kreeg doorverwijzingen en mijn omzet steeg wekelijks!

De presentatietips die Annechien Steenhuizen onlangs deelde op het event waar ik was, waren eigenlijk zo simpel! En toch vergeet je ze weer snel. Rust, relax en niet ratelen zijn haar pijlers. Die rust heeft zij van nature in haar uitstraling maar toch let ze, voordat ze live gaat, op haar ademhaling. 3x goed in- en uitademen doet wonderen. Relax en ga vooral niet ratelen, blijf rustig en neem de tijd. Daarnaast heeft ze een mooie mindset en dat is ‘het komt wel goed’. Zo eenvoudig is het dus!

Ik zeg… pas ze toe en kijk wat het met je doet!

Om je ondernemerssucces nog meer te vergroten deel ik heel graag mijn 7 supertips om effectief te netwerken met resultaat!

  1. Onderzoek naar welke netwerkbijeenkomsten jouw doelgroep gaat, zodat je heel doelgericht netwerkt. Netwerken kost tijd en jouw tijd is schaars. Door deze netwerkbijeenkomsten in kaart te brengen ga je effectief te werk.
  2. Plan nu voor jezelf in hoe vaak je wilt netwerken per maand en maak een overzicht van die bijeenkomsten waar je naar toe wilt. Zelf maak ik altijd een planning voor een half jaar, zodat ik weet wanneer en waarheen ik ga.
  3. Zorg dat je je marketingboodschap kan dromen. In een pitch van 10 seconden moet duidelijk zijn wat je doet, wie je doelgroep is en welk probleem je oplost. Hoe concreter je bent hoe meer je de aandacht vasthoudt van je potentiële klant. Als je dit vaker oefent merk je vanzelf of je toehoorder je boodschap helder en duidelijk vindt waardoor je verder in gesprek komt.
  4. Kleed je professioneel! Laat je potentiële klanten zien wie je bent en waar je voor staat. Draag dat vervolgens ook uit in je outfits. Het gaat er niet om om op te vallen maar om zichtbaar te zijn als ondernemer. Bescheidenheid levert je bij netwerkenbijeenkomsten niets op. Ga staan voor je bedrijf en presenteer jezelf met trots!
    Een reactie die ik vaak terugkrijg van vrouwen die weinig werk hebben gemaakt van hun professionele uiterlijke presententatie is, ze nemen me maar zoals ik ben! Het is een voorwaarde om bij jezelf te blijven maar wel in die outfits die passen bij jouw deskundigheid.  Doe jezelf niet te kort! Presenteer je jezelf niet professioneel genoeg dan saboteer je je eigen (bedrijfs)groei.
  5. Draag een in het oog springend kleuraccent en/of combineer een contrast in je outfit. Vrouwen zien als eerste kleuren, mannen zien contrasten. Echt het werkt! Ze zien je, je springt eruit, je wordt onthouden. Zo simpel is het!Succes Trek Je Aan Astrid Mast blog
  6. Stel jezelf een doel voordat je naar een bijeenkomst gaat. Zelf wil ik bijvoorbeeld altijd minimaal 5 nieuwe contacten opgedaan hebben. Wat ik veel zie bij regionale bijeenkomsten is het ‘ons kent ons’ karakter. Ondernemers die elkaar kennen en bij elkaar blijven klieken. Prima als dat je doel is, bijpraten met bestaande contacten. Voor mij is netwerken werken en vooral nieuwe contacten leggen, waardoor mijn zichtbaarheid groter wordt en mijn emaillijst groeit.
  7. Ga jezelf niet verkopen in een gesprek. Dus niet ratelen maar luisteren naar de ander. Mijn doel in een gesprek is te ontdekken en begrijpen waar de ander mee zit om vervolgens een helpende hand te bieden. Zo maak je echt contact met de ander, voelt -ie zich gehoord, gezien en begrepen waardoor klanten voor jou kiezen.

Als je deze 7 netwerktips toepast, wordt netwerken steeds leuker en heb je ongetwijfeld meer resultaat.

Ik wens je heel veel succes toe tijdens je volgende netwerkbijeenkomst.

Wil je meer leren over hoe je jezelf presenteert en hoe je een marketingboodschap verkondigt die raakt? Laat je kansen liggen en merk je dat je het best wel lastig vindt om jezelf professioneel te kleden dan nodig ik je graag uit voor een inspiratiegesprek.

Je kunt je hieronder eenvoudig en direct aanmelden. Deze maand heb ik plaats voor 3 gesprekken.

Ja, ik wil graag het intakegesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *