Ik voel me mooi, val meer op.

Veertien jaar lang heb ik veel individuele coaching gegeven op het gebied van presentatie. Ik vind het tijd worden voor een volgende stap; heb een deel van mijn bedrijf aan mijn zakelijk partner overgedaan en wil me zelf meer op presentatietraining voor bedrijven richten.

Ik zie een nieuwe, spannende uitdaging voor me.

Stem, lichaamstaal en storytelling zijn bijzonder belangrijk in presentaties, minstens zo belangrijk als de juiste kleding. Om een voorbeeld te geven: door een stem veel diepte mee te geven en naar beneden te laten intoneren, straal je autoriteit uit. Als je juist naar boven intoneert, ben je vragend, weifelend.

Ik zal vaker voor groepen mensen komen te staan. Dan is het belangrijk welke kleding ik draag. Van kleding had ik geen kaas gegeten. Het mag netter, flitsender, meer representatief worden. Maar aan de andere kant wil ik wel graag authentiek blijven; ik wil me voor het podium niet als een Barbiepop kleden.

Daarom heb ik me tot Astrid gewend en me ingeschreven voor haar vier-maanden-programma. We hebben samen m’n garderobekast doorgenomen, een kleuranalyse gemaakt en gekeken welke stijl het beste bij mij past. Ik vond bruin en groen altijd goed bij me passen, lekker dicht bij de natuur. Maar uit de analyse kwam naar voren dat dat juist helemaal geen geschikte kleuren voor mij zijn. Ik heb donker haar, donkere ogen en een vrij lichte huid. De kleuren die volgens de analyse bij mij passen zijn helder, koel en diep. Ik mag dus best gebruik maken van felle kleuren en meer contrast in kleding en daarbij uitstapjes naar iets geks, dat past bij mijn karakter.

Eerst heb ik alle bruine en oranje stukken uit m’n kledingkast gehaald en een rondje zussen gedaan: ze waren me dankbaar. Die spijkerbroek en ook andere stukken konden rustig blijven hangen.

Daarna zijn Astrid en ik gaan shoppen. Ik heb de nodige grepen in kledingrekken gedaan. Er hangen al een paar contrastrijke stukken in de kast. Ik heb ook een paar te gekke schoenen gekocht: hoge hakken, maar wel met de nodige franjes, waardoor ze toch weer heel stoer lijken.

Het echte inkoopwerk moet nu gebeuren. Dat is ook de opzet van de training van Astrid: zorgen dat je zelf weet wat je wel en niet staat, en wat je dus wel en niet moet kopen. Ik zal de komende maanden veel op pad gaan, denk ik. Gelukkig biedt Astrid de mogelijkheid om samen met de anderen vrouwen vier keer per jaar samen te winkelen. Deze vrouwen hebben ook het 4 maanden programma bij Astrid gevolgd. Op die manier blijft je kennis warm en geeft het een fantastisch stukje nazorg.

Ik stap over op een heel nieuwe kledingstijl, en dat voelt goed. Ik sta op een andere manier voor de groep. Ik voel me mooi, ik ben opvallender. Dat moet ook, want ik moet nu leiding geven, ik heb een leidende functie. En het zijn niet de minste die tegenover me zitten. Ik voel me met de nieuwe kledinglijn zekerder, durf met meer flair te presenteren. Het verschil is subtiel, zal de ander misschien niet eens opvallen, maar ondersteunt mij enorm in mijn presentatie. Echt, voor mij maakt dat een wereld van verschil.

Anoniem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *