Van Vullen naar Voeden

Maandag sloot ik mijn 10-daagse sportvastenkuur af.

Make the switch. Geen dieet. Een lifestyle. Onder begeleiding. Een unieke trainingsmethode om m’n lichaam de ‘switch’ van suiker- naar verbranding te laten maken. En daarna.. niet meer klakkeloos vullen maar je lichaam gaan voeden.

Ik hoor je nu denken ‘maar jij bent toch hartstikke slank!’

Ik heb inderdaad maat 42, voel me volslank. Maar m’n lichaam verandert door de overgang. Klinkt niet sexy maar zo is het. 
Rond m’n buik neemt al een paar jaar het vet toe. De kilo’s die ik eraf zou willen hebben, krijg ik er niet makkelijk meer af. Daarnaast slaap ik slecht, transpireer ik enorm en heb wisselende stemmingen. De ‘overgang’ zet m’n hele hormoonhuishouding flink op z’n kop met alle klachten van dien.

 

Verandering

Omdat er weinig bekend is over de overgang en wij vrouwen er amper over praten, te gek voor woorden eigenlijk, ben ik erover gaan lezen. Door het boek Te Lijf van Isa Hoes en Medina werd ik getriggerd door het sportvasten.

Ik ging op onderzoek uit en pakte door. Verandering lukt alleen als je in beweging komt, echt in de actie gaat. Het is net ondernemen. Iedere verandering en keuze begint bij jezelf en heeft invloed op jou, je bedrijf, je leven.

Een coach dus gezocht die mij komende maanden begeleidt en heel veel weet over voeding. Ik vertrouwde er helemaal op dat het me lukt en dat ik door die 3 pittige sapdagen heenkwam. Een bijkomstig resultaat van het vasten is dat m’n suikerspiegel stabieler zou worden.

Ik heb ruim 25 jaar hypoglykemie en ben vooral gericht op het eten van koolhydraten. Afwisselender eten met meer groente, eiwitten en vetten is veel gezonder en zorgt voor een fitter lichaam. Wel heel spannend om te gaan merken wat er gebeurt met het afbouwen van die koolhydraten.

 

Switch

Op dag 4 maakte ik de switch. Joehoe, alles wat ik nu verbrand gaat er in centimeters vanaf. Je begrijpt dat ik zeer gemotiveerd was het vol te houden.

Maar het ging niet vanzelf.. op dag 3 voelde ik me ellendiger worden. Ik at alleen nog vloeibaar en zou op dag 4 helemaal alleen nog maar sapjes drinken. De nacht ging slecht, ik zat laag in m’n suiker en voelde die diepe angsten weer van zo’n 25 jaar geleden.

In die tijd voelde ik me vaak zwabberend op m’n benen en zo licht in het hoofd dat ik dacht dat ik flauwviel. Die angst riep vervolgens hyperventilatie op, dan ging m’n hart op hol en dacht ik dat ik een hartaanval kreeg. Een vicieuse cirkel waar ik flink mee geworsteld heb.

In die nacht schreeuwde m’n lichaam om suiker en ik moest er doorheen om daar geen gehoor aan te geven. Wie is er hier de baas. Ik of m’n lichaam? Eng vond ik het. Ik had m’n man gevraagd goed op me te letten ‘s nachts. Een soort van geruststelling voor mij. Ik draaide en ik woelde en als ik dan weer even wakker was dacht ik tollend in m’n hoofd waar ben ik??

Het lukte me om door te zetten. ‘s Ochtendsvroeg direct weer contact met m’n coach want hoe moest ik nu de dag doorkomen. Dagelijks in deze kuur naar de sportschool voor 30 minuten cardio durfde ik met dat woepie hoofd niet aan. Coach Carla zei; het gevoel ebt echt weg komende uren. Je zit in die switch en je doet het heel goed. Het lijf is aan het resetten, en moet wennen dat het andere voeding in het vervolg krijgt.

En inderdaad het werd rustiger en stabieler in m’n lijf en ik ging sporten.

 

Bewustwording

Ik sta er nog steeds versteld van dat m’n lichaam dit aankan en dat ik er doorheen ben gebroken. Nooit gedacht dat het ook zo werkt. Met die wisselende bloedsuikerspiegel dacht ik altijd dat ik vooral suiker moest gaan eten als ik laag zat.

Ik ben me zoveel meer bewuster geworden van voeding. Wat het doet met mijn lichaam. Én dat ik helemaal niet zoveel koolhydraten nodig heb zoals ik meer dan 25 jaar lang dacht.  
Het gaat niet om vullen maar om voeden. 
Wat heeft m’n lichaam echt nodig. Komende 2 weken leer ik alles over wat ik per dag nodig heb aan gezonde voeding en dat is best veel!☺️

 

Ondernemerschap

Wat ik me realiseerde deze week is dat ‘van vullen naar voeden’ ook geldt binnen het ondernemerschap. Het is net als ondernemen. Wat vult jou en wat voedt jou. Ben je steeds allerlei korte cursussen, workshops of events aan het volgen die je vooral vullen en je even doen pieken, zoals een suikershot. Of ben je jezelf aan het voeden? Met trainingen of programma’s waarbij je merkt dat je daar energie van krijgt. En voor de langere termijnresultaten gaat. Waar je met je bedrijf lang plezier van hebt. 

Mocht je je bedrijf willen voeden en merk je dat je vooral aan het vullen bent? Van alles doet wat veel tijd en energie kost? En zou je daarin een duurzame verandering willen zien? Neem dan contact met me op via info@succestrekjeaan.nl. Kijken we samen waar je nu staat en waar je behoefte aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *