Van altijd maar zorgen voor iedereen naar succesvolle zakenvrouw

Van huis uit heb ik vooral rollenpatronen meegekregen.

Vrouwen hoorden ‘achter het aanrecht’, te ondersteunen, te zorgen. Dienende werkzaamheden.  In m’n jeugd had ik als rolmodel Sonja Barend. Een vrouw die toen al veel meer voor zichzelf koos en die tijdens interviews zoveel durfde te vragen.

 

Rechtvaardigheidsgvoel

Gelukkig heb ik zelf een enorm rechtvaardigheidsgevoel waardoor ik al jong ervoor zorgde dat mijn broers ook in beweging kwamen voor huishoudelijke zaken. Ik vond het namelijk belachelijk dat ik hiervoor alleen moest opdraaien.

Omdat ik al vroeg door had hoe ik het niet wilde, ontwikkelde ik al jong een visie hierop en kon ik sturing geven aan m’n leven. Mijn moeder zei later weleens jij hebt je kunnen ontwikkelen, ik ben gekneed.

 

Keuze

Ik denk dat het vooral met haar eigen keuzes te maken had. Ze koos ervoor om in een patroon te blijven zitten waarbij ze bleef zorgen en ondersteunen. Hoe ingewikkeld het leven ook kan zijn, ik ben van mening dat je altijd een keuze hebt.

Voor veel vrouwelijke ondernemers en professionals (zeker de dames in de leeftijd van 45+), is het nog steeds een lastige. Alle ballen in de lucht houden. Naast je gezin, je bedrijf of die gave baan vaak ook mantelzorg van ouders. En natuurlijk een druk sociaal leven.

Het zijn patronen van jongs af aan waar veel vrouwen mee worstelen. En daarom ook zo lastig om los te laten.

Zo ook Annet, directeur van een geweldig bedrijf, die helemaal klaar was met voor alles en iedereen zorgen én optimaal blijven presteren. Er moest wat gebeuren anders zou ze binnen no time een burn-out hebben. Want zei ze: als ik het nu niet doe dan heb ik mezelf, m’n gezin en m’n bedrijf ermee.

 

Leiderschap

Het kan ook echt anders! Je kunt ieder moment stoppen met alle ballen in de lucht houden en je systeem doorbreken. Dat vraagt leiderschap. Regie nemen, duidelijk zijn over wat je wel en niet wilt. Keuzes maken. Én je ernaar kleden zodat iedereen kan zien wie je bent en waar je voor staat met je bedrijf. Ik kom regelmatig vrouwen tegen die zich in zakelijke settings veel te meisjesachtig kleden of te casual.

 

Uitdaging aangaan

Annet ging de uitdaging aan en ik begeleidde haar. Zowel met haar uiterlijke presentatie, als in haar persoonlijke ontwikkeling als met haar bedrijfsgroei. Want alles komt samen in het ondernemerschap. Je bedrijf is je voertuig voor je persoonlijke ontwikkeling. It’s all in the game.

Het vraagt moed en lef om in de spiegel te kijken én door te pakken. Het is de enige manier om te veranderen en dat merkte haar omgeving ook. Haar accountant zei; ik weet niet wat er met jou is gebeurd maar je zegt veel duidelijker wat je wilt en bent veel relaxter.

Annet ging meer tijd besteden aan zichzelf en ook dingen doen die ze gewoon leuk vond en waar ze energie van krijgt. Met veel meer focus op haar eigen verlangens en wensen en hierop dus ook doorpakken.

Wil jij dit ook?

Ik help je graag verder en nodig je graag uit voor een gesprek. Bekijken we samen wat je nu al zou kunnen doen en of ik je verder kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *